söndag 11 september 2016

Filosofiska principer

Gästblogg av Anders Hansén


Jag har några filosofiska principer som jag försöker hålla levande inom mig för att lite lättare hålla tanken klar.


Låt mig börja med min favorit. Franciskanen  William Ockham (ca 1285 – 1347) och hans  rakkniv. Den innebär i korta ordalag att man skall välja den förklaring på ett problem eller fenomen som har den enklaste lösningen.  Keep it simple – för att använda ett slitet uttryck.
   Hanlons rakkniv är en variant på Ockhams skapad av science fiction författaren Robert Heinlein 
(1907 – 1988 ) i boken Logic of Empire 1941. Den säger att om du kan förklara människors beteende med dumhet så gör det och skapa ingen konspirationsteori. Sedan har vi de två följande som på sätt och vis bara är olika varianter av de ovan två.

Först har vi Alexanderhugg, som löser upp den Gordiska knuten.  


I staden Gordins tempel fanns det en knut som Alexander den store (356 f kr – 323 f kr)  försökte lösa upp. Då det inte lyckades blev han så frustrerad att han tog sitt svärd och hög sönder den och insåg att han hade kommit på lösningen.  Att helt enkelt välja en lösning som är utöver det vanliga. Helt enkelt tänka utanför boxen.
   Sedan har vi Columbi ägg – när man väl ser lösningen på ett mycket invecklat problem så är den uppenbar. Enligt historien som är lite dunkel så är det Christofer Columbus (1451 – 1506)  då han har blivit ifrågasatt om vägen till Indien visar för Spaniens kungapar hur man enkelt får ett ägg att stå genom lite salt på bordet. En lite radikalare lösning är att knäcka det lite i ena änden. Ni kanske minns deckarserien Columbo med Peter Falk ( 1927 – 2011 ) den byggde på den principen. Nikita Chrusjtjov (1894 – 1971) använde principen på sitt eget sätt då han skapade uttrycket ”om man vill göra en omelett får man inte vara rädd för att knäcka äggen”. Men det är en annan historia.

Tes - Antites - Syntes


Vi får inte glömma bort Friedrich Hegels (1770 – 1831) princip. Tes – antites och syntes som för utvecklingen framåt. Det innebär att något måste så att säga gå i botten innan något annat kan komma. Pendeln måste göra ett fullt utslag i historiens gång innan den kan vända. Det är därför som tillvaron ibland kan kännas väldigt absurd.  
   Hur får vi då kunskap om verkligheten? Jo, genom induktiv och deduktiv metod. I den induktiva metoden så utgår du från verkligheten och försöker finna samband och system. Utifrån det du ser och upplever skapar du en karta.  I den deduktiva så utgår du från lagar och system som du provar mot verkligheten. Du har en karta som du försöker följa i verkligheten. Dessa två olika sätt samverkar då vi skapar vår verklighet. Båda metoderna är användbara men man måste vara medveten om att de har sina begränsningar. 

Vad är då sanning? 


Enligt filosofisk mening finns ingen absolut sanning, endast sanningar utifrån olika perspektiv. För att belysa detta så är Karl Popper ( 1902 – 1994) ett bra exempel, han sa att man enbart kan visa att en sats eller påstående är falskt, det går inte att säga att det är sant. När man påstår att en sats är sann så kan det komma ett tillfälle i framtiden då den är falsk.
   Vilka är dina filosofiska principer?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar