tisdag 30 oktober 2018

Ansiktsbokens vara eller icke vara, det är frågan?

Det är inte lätt!


Det är väl faktiskt ganska märkligt att det inte är lätt, varför är det inte lätt? Twitter var lätt, jag följde inte så många och så många följde inte mig. Den snuttifierade verkligheten var lätt att lämna, ja, frågan är om det överhuvudtaget är en verklighet? Eller frågan är kanske snarare, vad är det för slags verklighet som ges till känna på 140/280 tecken?
   Facebook är forumet där ett eller hundra ord kan rymmas, men vilken verklighet skildras? Intressant är att face även betyder fasad (även om det inte är så brukligt). Handen på hjärtat, är det inte väldigt lätt att det blir en fasadbok? Vad är det som egentligen visas, delas, gillas, kommenteras? Jag är övertygad om att många drivs av just den goda viljan att se alla fördelar med ett enkelt och snabbt sätt att kommunicera. Det är sällan jag under de år jag haft Facebook har varit tvungen att anmäla, blocka eller ta bort någon från min lista. Nu är jag inte storkonsument och inte så särdeles kontroversiell i mina åsikter och tankar heller, endast några gånger har jag fått på käften. Det intressanta med att få på käften är att även Facebook inbjuder till snuttifiering, det gäller att få med så mycket på så få ord som möjligt i kommentarfälten för att vara med i "samtalet". Därför fördjupas aldrig något, kanske har det överhuvudtaget aldrig varit meningen med Facebook, vad vet jag? Just den frågan orkar jag inte ställa till Zuckerberg, fast jag borde kanske!

Vara eller icke vara?

Jag har ett väldigt selektivt minne, bra ibland, dåligt ibland, därför kommer jag inte ihåg när jag första gången skaffade Facebook mer än att det var ett antal år efter att det introducerades. Jag var med knappt ett par år men valde att avsluta kontot helt, varför kan vi lämna därhän. Det gick ett par år och så blev jag lite sugen igen, fix och trix, nytt konto skaffades och det har gått några år. Nu har jag grunnat ett bra tag på rätt mycket som rör den så kallade vänskap som facebook utgår ifrån, vilka ska jag adda vid förfrågningar, vilka addar mig när jag frågar någon? Vad är vänskap? Vad går gränsen för privat och offentligt? Vad innebär själva systemet som utåt sett verkar öppet, inbjudande men som med diverse inställningar ändå selekterar och väljer med eller utan min medverkan? Vem och vilka vill in under min hud när jag får förfrågningar från personer jag överhuvudtaget aldrig hört talas om. Nu senast av en "person" med ett så löjligt hitte-på-efternamn så jag undrar om trollen tror att man är helt dum i huvudet!

Fördelar

  • Visst är det lite kul att veta vad gamla barn- och ungdomsvänner, kursare, arbetskamrater, nuvarande och före detta, sysslar med, eller släkten och vännerna som inte bor i samma stad eller land, de är bara några tangenttryck bort. 
  • Visst är det roligt att få många födelsedagshälsningar och likes på vackra foton. 
  • Visst är det intressant att ta del av tips på böcker, artiklar, föreläsningar osv, osv
  • Visst är det förströelse.
  • Visst är det enkelt.
  • Visst är det lite kul med meningslösa tester typ "du är en blå personlighet".
  • Visst är det....

Nackdelar

  • Kanske är det så svårt för det faktiskt handlar om Brain Hacking. Nej, jag tänker inte skriva vad det är, du får klicka på länken och kolla klippet, det är 13 minuter och 47 sekunder, väl värt att lyssna på och reflektera över!
  • Läs också gärna Anders Q Björkmans artikel i SvD från 20 oktober i år Läs gärna den här texten - men lajka inte

Svaret

Listan över till synes fördelar är längre än listade nackdelar. Men nackdelarna har en tyngd som inte fördelarna har, speciellt det som rör Brain Hacking. Så vad blir mitt svar på frågan om fasadbokens vara eller icke vara i mitt liv? Svaret blir att jag fegar. Jag går halva vägen och snävar in min väncirkel till de som verkligen har suttit vid mitt köksbord eller jag vid deras och till de som på annat vis står mig nära. Jag privatiserar mitt Facebookdeltagande i väntan på att jag kommer fram till något annat beslut. Och mitt ego kan fortsätta dela Med SOfOS blogginlägg på Med SOfOS sidan på Facebook.
   Så om du orkat läsa hit och upptäcker att du inte längre finns på min vänlista, det är inte du som gjort något, det är jag. Och vän, ja det är vi ändå, när och om vi syns i verkliga livet.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar