söndag 30 juni 2013

Sinnligheten i att vända blad

får inte gå förlorad. Känslan i fingertopparna, strävheten i boksidans papper eller doften av trycksvärtan från dagsfärsk tidning. Pennans lek mellan fingrarna för att stryka under det som talar direkt till Ditt hjärta, Dina sinnen, Ditt intellekt, Din humor......

Jag tror att det är en livsnödvändighet att följa med sin tid. Fast jag har inte skaffat en läsplatta än! Yngste sonen kom hem för något år sedan med en läsplatta som han lånat i skolan. Vi konstaterade att pappersvarianten fortfarande var klart överlägsen för läsupplevelsen. 

Nu och då ser jag personer på bussen djupt försjunkna i läsplattans -trots allt - ganska stumma bokstäver. Samtidigt. är det möjligt att genom läsplattor få människor att läsa mer så är det förstås till välsignelse. Det har varit en del skriverier och inslag den senaste veckan angående just läsning och att svenskar läser allt mindre och framför allt barn och ungdomar läser för lite. I dagens SvD finns en läsvärd och tänkvärd artikel som handlar om Amazons frammarsch och eventuella etablering i Sverige. Många hävdar att det skulle underlätta för författare att komma ut med sina alster och att lättare kunna leva på skrivandet genom att publicera e-böcker.Förlagens skräck - författarnas framtid är rubriken på artikeln i papperstidningen. 

Det skrivna och tryckta ordet på ett papper står där, går inte att ändra hur som helst, på gott och på ont. Artikeln avslutas med en kommentar från en författare om att få direktrespons från läsarna när man publicerar via nätet och att detta kan få konsekvenser för innehållet i det man skriver. " Jag skulle kunna skriva en bok och lägga upp den direkt. Så hör läsarna av sig och säger att det är en bra bok men ett taskigt slut. Okej, kanske ska hjälten få överleva? Då skriver jag om slutet och markerar ”ny version” på omslaget. "

Vad gör det med yrkesstoltheten, att falla för trycket att ändra? Vad gör det med författarens ursprungliga idé och integritet i skrivandet? Vad gör det med läsaren när hen "får ändra" innehållet? 

En stor del av tjusningen, sinnligheten och utmaningen är att förhålla sig till orden och innehållet som möter dig i boken/tidningen. De står där och ibland måste du brottas med dem. Orden och budskapet går inte alltid direkt till hjärtat. Ibland dör helt enkelt hjälten. 

Utveckling? Ja! Fast inte på sinnlighetens bekostnad av att känna, dofta och jag tror att man även kan smaka , se och höra ordet på ett annat sätt genom pappret än genom läsplattan!

Så jag måste göra upprop för det tryckta ordet i pappersform!


" Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ" - Cicero

och så får ett annat klokt ord slinka med också

" The world is a book and those who do not travel read only one page" - Augustinus




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar