onsdag 8 maj 2013

Rakt i solarplexus - 11 Nyanser av tystnad

om maktspel och konflikter på arbetsplatser - boktips.
11 Nyanser av tystnad är en riktigt bra bok om härskartekniker.

De flesta av oss slåss inte med knytnävarna utan med ord. Jag ska inte fördjupa mig i likheter och skillnader mellan fysisk och psykisk smärta bara konstatera att en ord-smäll kan träffa solarplexus så vi vinglar till och faller.
Alf Henriksons Ord är så sanna.

Ett ord som en människa fäster sig vid
kan verka i oberäknelig tid.
Det kan framkalla glädje till livets slut,
det kan uppväcka obehag livet ut.
Ja, det påverkar livet på jorden.
Så slarva inte med orden!

I boken 11 Nyanser av tystnad presenterar författarna 11 olika härskartekniker som på olika vis får människor att tystna mer eller mindre medvetet. Tystnadens kultur skapar rädda människor och det blir  rädslans arbetsplatser och andra umgängesplatser och former där rädslan också härskar, t.ex. föreningsliv, politiska partier....

Den norska psykologen Berit Åhs nämns ofta när det handlar om härskartekniker
och hon gjorde ett banbrytande arbete på 70-talet när det handlar om mäns härskartekniker som utövades mot kvinnor. 
Ursprungligen beskrev hon 5 förhållningssätt för att utöva makt;
Osynliggörande, Förlöjligande, Undanhållande av information, Dubbelbestraffning och Påförande av skuld och skam. Senare lade hon till även Objektifiering och Våld eller hot om våld.
Utifrån detta har en rad olika böcker skrivits i ämnet och det handlar förstås inte enbart om man kontra kvinna, härskartekniker förekommer i alla relationer oavsett kön, ålder, ursprung.

Författarna till boken betonar just att härskartekniker alltid är relationella och genom detta har också båda parter ett ansvar även om detta ansvar inte alltid är jämlikt.
Det som är bra med boken är att i de 11 kapitlen få exempel på ur komplext detta med härskartekniker är och aspekten av att dessa är relationella. Visst finns exempel på över och underordningens perspektiv i flera av berättelserna men författarna försöker inge oss medvetenhet om att vi inte behöver gå in i offerrollen utan kan använda oss av vår valmöjlighet att agera och förhålla oss till situationer när vi blir utsatta. Det är bra, sen kan jag tycka att perspektivet hur svårt det faktiskt kan vara att konfrontera den person som utövar härskartekniken inte är så enkelt som det ibland ges sken av.

Min erfarenhet - egen och delgiven - är att härskartekniker ofta överrumplar, ibland kanske vi inte ens landar i upplevelsen förrän efter ett tag. När det sker så är det lätt att hamna i offerrollen eller skuld och skamfällan. Upplevelsen blir så stark så det känns som livluften går ur oss. Bra bild för det är dementorerna i berättelsen om Harry Potter - dementorer är varelser som suger ut livsglädje, hopp och kraft genom en "kyss" (för er som inte läst böckerna/sett filmerna - dementorerna är verkligen inga trevliga varelser).
Det är långt mellan en "dementorskyss" och den "vänlighet" som en del använder sig av som härskarteknik men effekten är den samma. Några av de härskartekniker som presenteras i boken där vänlighet ingår är "Vad du är duktig!" "Den goda människan", "Den trevlige härskaren".

Jag kände så väl igen mig just  i kapitlet "Vad du är duktig" och att det beror på vem som säger just de orden och vad det är som man får beröm för. Det kan var genuint och det kan vara ett förminskande av ens professionalitet och det man utfört. När jag själv drabbades av det så hade personen tidigare genom sina handlingar och sina ord signalerat ett hävdelsebehov som förvånade mig och orden "du är så duktig", var inte genuina utan gav mig bara känslan av att ha blivit klappad på huvudet. Till saken hör att hen i egenskap av sin ålder och sin profession har en pondus som gör en del rädda. Hen gör inte mig rädd men obehaglig till mods och det är granne med rädslan. Det var en aha-upplevelse att läsa det här kapitlet och därmed trillade en del av upplevelsen på plats.

Författarna presenterar en strategi för att ta sitt eget ansvar i sådan här situation av förminskande och frammanande av osäkerhet.
"En sak som är värd att prova är visualisering. Det handlar om att medvetet för sitt inre frammana positiva utfall av en situation, att forma de bilder man vill se i ställer för att fokusera på de bilder och utfall man är rädd för. I stället för att se sig som en värdelös medelmåtta, en bluff som får stå där övergiven och hånad, så kan man lägga kraften på att se sig som en klok och uppskattad person som genom ett kokt agerande vinner i längden." s 135f

Åter en bild från Harry Potters värld - visualisering är lite som en Patronus, ett skydd - den drabbade frammanar - ett djur som likt en sköld skyddar personen. Visualisering är också att tänka sig Jesus mellan sig och personen ifråga, både som skydd och som förebild i att möta härskartekniker med något annat än rädsla  och offerkänsla. Du ÄR värd något i Din egenskap att vara just Du.

Jag brukar inte alltid vara så förtjust i exempel-böcker men den här boken åskådliggör de olika härskarteknikerna genom berättelserna på ett mycket bra sätt.
Det som också ger en tankeställare på ett tydligare sätt än till exempel utgångspunkterna för Åhs kategorisering är, när faller jag in i mönstren för härskarteknik. Vi vill ju gärna se oss själva som goda och ytterst välfungerande men handen på hjärtat nog finns det tillfällen då vi mer eller mindre medvetet utnyttjar ett härskarmönster, eller?

Som en appetizer nämner jag titlarna på resterande kapitel också, "Expertmakt och kompetensavklädning",
"Kompetenskriget", "Se på mig!", "Med kvinnlighet som vapen", "Den mystiske kung Uno",
 "Tillsägelser, kontroll och gullegull", "Hon som använde vi-strategin" och "Tystnaden härskar"

God läsning!

Heléne Thomsson och Ylva Elvin-Nowak, 11 Nyanser av tystnad, Bonnier Existens





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar