lördag 24 maj 2014

Rösta för Fred & Öppenhet!

Redan i februari frågade jag efter den seriösa sakpolitiken och inte känslopolitiken inför EU-valet i blogginlägget Det osynliga eller bortglömda valet


Det gläder mig stort att det inte alls verkar bli vare sig bortglömt eller osynligt, tvärtom siffror visar i alla fall att förtidsröstningen så långt har ökat med 17 %. Kanske har kylan och skuggorna från historien manat fram ett ansvarstagande hos oss. Kylan och skuggorna som verkar bortglömda hos en del européer, eller är det enbart okunskap?  Demokrati är alltid nödvändigt att försvara. Det blir en spännande morgondag att ta del av européernas röster och se vad valen signalerar i de olika länderna.


Rädslan för allvar och fördjupning föder känslopolitik som gynnar kyla och skuggor


Media listar partiernas svar i olika frågeställningar och svaren blir några meningar. TV ordnar debatt och visst synliggörs skillnader och likheter i viss mån och samtidigt så ligger svaren ytligheten nära. Debattklimatet tenderar sandlådenivå och olika härskartekniker sipprar fram. Jag blir så oändligt trött på den modellen. Var finns modet att journalistiskt ställa det riktigt borrande och fördjupande frågorna och inte ge sig? Jag såg en snutt på BBC där en av deras journalister ställde riktigt ettriga frågor till Nigerias president "with all due respect", underbart uttryck! Saknar det i den svenska kontexten. 

Nåväl, det blir en klassisk promenad till vallokalen imorgon, lite högtidligt för 18-åringens skull, första politiska valet, han övade på kyrkovalet i höstas. Jag hoppas att många, många unga som får rösta för första gången verkligen gör det. Och väljer klokt för ett Europa som är öppet, tolerant och fredligt i relation till varandra och i relation till övriga världen. Kylan och skuggorna måste motas bort. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar