lördag 3 juni 2023

Dag 2 i det heliga landet






 

14,3 km kräver bra skor


Efter frukost begav vi oss av till City of David som är en privatägd arkeologisk utgrävningsplats där centrum för arkeologin är att bekräfta Bibelns berättelse om hur staden Jerusalem föds genom att kung David besegrar en liten jevuseisk stad uppe på kullen ovanför Kidrondalen för 3000 år sedan. Det är en tolkning, som den konservativa stiftelsen för fram. Vi såg en presentation i 3D om staden. Arkeologin och Bibeln är ett rätt omaka par då arkeologi sällan bekräftar Bibelns berättelser. Men ibland så glimmar det till. Utgrävningar - rent generellt - och de olika kulturlagren sätter en hel del frågetecken kring datering mellan verklighet och berättelse. Spelar det någon roll? Både ja och nej. Ja, för att verkligheten och de arkeologiska framsteg är spännande, den kunskapen kan berika berättelserna. Nej, för att tron på Gud går aldrig att bevisa med yttre attribut, de är viktiga och har ett värde i sig men tron vilar på överlåtelse och tillit och ande och nåd.


Åtta av tio var frimodiga och vandrade i 70 cm högt vatten i Hiskias/Siloam tunneln som är ett snillrik tunnel för vattenförsörjning. Tunneln byggdes av kung Hiskia när Jerusalem hotades av assyrierna på 700-talet fvt. Jag och en annan deltagare valde att gå torrskodda igenom kanaanitiska tunneln och behövde varken badskor eller pannlampa men lika trångt och vindlande var det. Vistelsen i City of David avslutades med att vi gick igenom en gammal stigande kloaktunnel, ja, ni fattar vatten skräpet och skiten skulle ju rinna neråt från Dyngporten, Ett av kung Herodes alla byggnadsverk.


Väl igenom alla tunnlar fick vi i 36 graders värme skynda oss för att hinna med bussen till checkpoint 300 eller Betlehems checkpoint för att anträda Palestina. Hungriga intog vi en supergod lunch på The Walled Off Hotel, ägs av Banksy som har varit och förgyllt en hel del murar och andra väggar med sin underfundiga konst. Sen blev det så klart promenad till Födelsekyrkan, inte en arkeologisk så intressant plats, men någonstans i Betlehem föddes Jesus.





Kvällen avslutades med en tur till Västra muren där sabbatsfirande pågick för fullt och en avslutande middag i det för kvällen mycket stillsamma kristna kvarteret, precis bredvid Grav- och Uppståndelsekyrkan och därefter en promenad hem till det muslimska kvarteret där klostrets gästhem finns och där vi bor, på Via Dolorosa. 


Så intensiva två dagar så vi alla som är med tror att vi har varit här jättelänge, går inte och berätta allt. 

Shabbat Shalom!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar