lördag 3 juni 2023

Dag 3 i det heliga landet


 Sabbatslugn

Vi har vandrat genom ett lugnt Jerusalem denna sabbatsmorgon, få bilar och ingen spårvagn eller bussar igång. På väg mot The Israel Museum gick vi genom de mer välbärgade judiska kvarteren och de som mötte oss var främst män på väg från eller till synagogan.


Väl på plats fanns hur mycket som helst att ta de av när det gällde utställningar. Efter kaffe koncentrerade vi oss på den judiska historien och följde en pedagogisk upplagd tidslinje i den arkeologiska delen av museet.

Eftersom Israel är ett land med många kulturlagringar efter ockupationer och krig är de allra äldsta kulturlagren sparsmakade på ”bevis” på Bibelns berättelser i andra källor än Bibeln. Men här nedan ser ni Tel Dan Stele som är ett fragment av en kanaaneisk inskription på ett stenminnesmonument där ”Davids hus” nämns och vi talar om 800-tal fvt.






Inom museets område finns även Shrine of the Book där skriftrullar från utgrävningarna i Qumran (de så kallade Dödahavsrullarna )finns, de allra äldsta bibliska skrifter som hittills hittats, bland annat profet Jesajas bok. Daterad till mellan 356 - 100 fvt. Genom kol-14 metod och palaeografi. Här under ser du var de förvaras. Krukorna som de var gömda i har den här typen av lock. Säga vad man vill men israelerna är bra på arkitektur.






Allra överst ser ni en modell av hur Jerusalem kan ha sett på kung Herodes tid innan templet förstörs av romarna år 70 evt. och landet faller samman.


Nu laddar vi om inför kvällens föreläsning av arkeologi Jonathan Adler som ska föreläsa för oss om ”The Origins of Judaism”. Ett lite mer ovanligare lördagsnöje!


Och nu har vi kommit hem, så god natt då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar