tisdag 19 november 2013

Helig Fred - Rättfärdig Fred

är temat för Globala veckan som är ett initiativ av Sveriges Kristna Råd. Började i söndags och vi hade TUM :) Tema Ungdoms Mässa. Några predikotankar om Fred från mig och ungdomarna.

 

Profeten Sakarja skriver: "Jag ska förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen ska förintas. Han ska förkunna fred för folken, och hans välde ska nå från hav till hav, från floden till världens ände."


En Ungdom: Fred för mig är när ingen människa behöver gå hungrig
Jag vet, det är inte 1:a advent än men Profetens ord från Sakarja tål att upprepas alla tider på året. För profetian är bara uppfylld till viss del. Jesus kom, han förkunnade fred för folken och hans välde når från hav till hav och från floden till världens ände eftersom Kristen tro är spridd över hela jorden. Varje stund på dygnet firas gudstjänst någonstans och någon ber Fader vår – Jesusbönen framför alla. Men krigens vapen är inte förintade – tvärtom – de har under mänsklighetens historia utvecklats och förfinats på ett djävulskt vis – bilder från Syrien efter attacken med kemiska vapen finns på näthinnan och vi kan fortsätta att göra listan mycket lång. 

Det vore förmätet av mig att tala om vad vi ska göra för att få det som verkar ouppnåeligt, Fred på jorden. Samtidigt så börjar alltid förändringar i det lilla. Så en väg till Fred är bland annat en rättfärdigare ekonomisk politik för en del av Freden är att: Ingen människa ska behöva gå hungrig. Våra globala naturresurser är ojämnt fördelade – Vi har rent och gott vatten, vi har råd att köpa färsk frukt och grönsaker alla tider på året från jordens alla hörn. Vi ska inte ha dåligt samvete för det leder ingen vart. Däremot alltid komma ihåg att vara medvetna och tacksamma. Och göra vårt bästa för att se hur vi var en kan bidra och agera för en mer rättfärdig ekonomi. Det går att förändra och påverka.

Evangelisten Markus skriver ”Salt är bra att ha. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall ni få det salt igen? Bevara er sälta och håll fred med varandra."

 

En ungdom: Fred för mig är när min bror och jag inte bråkar i badrummet. 
Fred kan definitivt börja i badrummet. Att bli fredsmedveten måste ju börja i det lilla för att vara trovärdigt. Att vara fredsmedveten är med bibelns ord att vara Salt. Vi har som kyrka uppdraget att bevara vår sälta och ge det vidare. Salt var under biblisk tid mer livsnödvändigt än för oss eftersom det användes för att konservera mat. För oss är det en krydda som vi enligt hälsospecialister ska akta oss för att använda för mycket, även om våra kroppar behöver salt. 
Samhället behöver definitivt Salt, behöver kyrkorna som har sagt Ja, till att följa Jesu budskap att förkunna Fred och Frid. Det är ett ansvar både Du och jag har, från det lilla som kan ge ringar på vattnet till det stora. Då och då får jag höra av sökande och tvivlande personer: Ja, kyrkan har ju också en mörk historia när det handlar om direkt och indirekt medverkan vid krig och ofred. Svaret blir: Ja, så är det MEN det har alltid funnits och finns såväl enskilda personer som kyrkor/församlingar som har varit Saltet – som varit och är trogen Jesu Fredsbudskap.


Paulus skriver i Efesierbrevet: ”Sätt som skor på era fötter villigheten att gå ut med budskapet om fred.” 

 

En ungdom: Fred för mig är förståelse.
En väg till Fred är förståelse och att förstå på många olika plan för att bara nämna några så handlar det om att förstå Historisk bakgrund till konflikter och krig. Att förstå olikheter och likheter. Att förstå att olikheter inte behöver vara ett hot utan att vi kan mötas i det som verkligen förenar.  Att vi är en enda mänsklighet – det finns på ett plan inget som skiljer oss åt – vi föds och vi dör på samma vis och vi kan inte ta med oss något när vi dör. Allt är till låns, själva livet är ett lån. Det handlar om att leva och förvalta sitt liv i fred och frid med andra.

Inför de riktigt stora frågorna är det lätt att resignera – Vad kan Du och jag göra? Vi behöver uppmuntra och stötta varandra så att vi inte resignerar för Ofred och Ofrid. Jesu budskap till oss från Gud är flera, ett av de väsentligaste är att verka för Fred och Frid mellan människor. Det är därför vi ska vara medvetna om och göra vad vi kan för att ingen ska behöva vara hungrig. Vi ska vara Salt – påtala orättvisor, missförhållanden och ofrid i det lilla. Det kan börja både i badrummet, i skolan, på arbetsplatser, i det sociala och politiska samhälle.........överallt. För att klara av detta behöver vi öva oss i villigheten att förstå vad som är orsak och verkan. Få en så hel och klar bild som möjligt. På vägen kan vi behöva vara kritiska, skarpa och uthålliga. I det arbetet får vi bära med oss evangelisten Johannes uppmuntrande ord:

”Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet.”





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar