torsdag 7 maj 2015

1:an, 2:an, 3:an och 4:an

Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt, runt..........


Jag föredrar att ta bussen, visst tunnelbanan är bra, går snabbt men är till sin karaktär mer kvävande, i alla fall när den mest susar fram under jorden. På bussen sveper frisk luft in så fort någon kliver på och av. Ja, så är det detta med att kliva av. Det är numera inte så enkelt för en del. Må så vara turist eller inbiten stockholmare!

Snabblektion - Linjedragning - Mest för turister


Stockholms innerstad har fyra stombusslinjer, blå ledbussar som går kors och tvärs över stan, 1:an, 2:an, 3:an och 4:an. På sätt och vis sightseeingbussar. 4:an över Västerbron ger magnifik utsikt över världens vackraste huvudstad (jag vet jag är jävig, "born and raised"). 2:an binder samman Söder med Norrmalm och Vasastan. 1:an binder Mälarskärgårdsöarna Stora och Lilla Essingen med Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm med slutstation Frihamnen där båtarna till Finland, Estland och Lettland tar vid. Du som inte är Stockholmare, hoppa på bussarna vet jag och njut av staden dock inte i rusningstrafik, för då är det ketchupvarning (på grund av köer klumpar bussarna ihop sig, ingen buss kommer, ingen buss kommer osv. och sen kommer bussen och sen kommer bussen osv.)

Snabblektion - Hur man kliver av en buss i Stockholm


Detta riktar sig till alla - stockholmare eller ej - som inte verkar ha greppat de två grundläggande modellerna för att kliva av en blå buss eller för all del även de röda. Först kanske ska sägas att man i huvudsak kliver på bussen där framme hos föraren utom när det är rusning för då kan trevliga trafikvärdar stå vid vissa hållplatser och ser till att de bakre utgångarna vips blir ingångar. 

Så till de två systemen, HÅLL ÖGONEN ÖPPNA
1) Vid de två utgångarna,i mitten och längst bak finns avlånga små orangegula dosor fästa vid ledstången med en knapp på - inte den röda stoppknappen - utan en vit knapp, tryck på den när du ska gå av och vips så öppnas dörrarna.
2) Vid de två utgångarna, i mitten och längst bak finns INGEN avlång liten orangegul dosa med vit knapp, VE OCH FASA!!!! Vad göra, jo gör som det står på dörrarna, kliv fram, tätt intill dörren, så näsan nästan nuddar och vips så öppnas dörrarna. 

Hur kommer det sig att det är så svårt att ha ögonen öppna?
Hur kommer det sig att det är så svårt att lära (mest fråga till inbitna bussåkare)?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar