söndag 25 december 2016

GOD JUL

Ja, det är verkligen gott att vi får hälsa varandra med godhet. Godhet och ljus hänger ihop.  


”Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus…” Profeten Jesajas ord har gått i uppfyllelse därför firar vi jul. Ljuset har kommit till oss genom Jesus födelse – Guds Människoblivande i den sena natten i Betlehem. Några av er har kanske varit i Betlehem. När jag stod vid det som kallas herdarnas äng i Betlehem så är det nästan så att jag kände heligheten i luften – det är en speciell stillhet som tränger igenom bruset och den kommers, som ofta blir på vallfartsorter. Herdarnas upplevelse av änglarnas lovsång finns kvar där som ett skimmer, en vibration i luften. ”Var inte rädda jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket." Idag har en frälsare fötts åt er.” Ängelns ord till herdarna är lika mycket ord till oss. Evangelisten Lukas berättar:


    Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget. 
    I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. [10] Men ängeln sade till dem: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba."  Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:  "Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt." 
    När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: "Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta." De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem. 

Det är ett budskap ljust som stjärnljus. 


I ett land så prövat av politiska oroligheter, ibland med religiösa förtecken är det svårt att tänka att Betlehem blev vaggan för en profetia om fred och frihet för människor. Det är så Jesaja profeterade och det är så änglarna Sjunger - om Fred och Frid till människor. Vi vet alla att fridens och fredens budskap långt ifrån är ett ljus för människor runt omkring vår jord och hos oss i trygga Sverige. Det är lätt att känna rädsla av olika slag. Global terror, krig och inbördeskrig, en bit bort ifrån oss.  Gängbråk och hedersvåld inom våra egna gränser.Eller den ofrid som kan råda i ett hem kring jultid. Det är en oerhört stark kontrast till den idyll som målas upp vid krubban med nyfödda Jesus, Maria och Josef tillsammans med herdarna.
Julens budskap är bland annat att vi inte behöver vara ensamma i vår rädsla. Låter vi fridens och fredens ljus uppfylla vårt hjärta och bli till en krubba/en vagga för Jesu födelse och julens budskap om Fred och Frid är vi aldrig ensamma. Det är inte i det storståtliga, det är inte i palats, det är inte i höga ämbeten som Gudsnärvaron förnims, utan i vars och ens hjärta, i all enkelhet.

Guds vishet och radikala skaparkraft visas genom att Gud väljer att födas i enkelhet för att det inte ska finnas onödiga hinder för oss i mötet med Gud.


Gud valde att bli människa i Jesus Kristus för att nå ända in i vår verklighet. Gud delar våra liv. Jesus ägnade hela sitt liv till att möta människor, upprätta och vara nära i livets alla skiftningar. Han finns nära oss. Han finns nära i varje nyfött barn – kanske är det därför julen är så speciellt för oss –kommer så nära vårt inre. För vem kan motstå att ta emot ett nyfött barn i sitt hjärta?
Berättelserna i vår Bibel är gränsöverskridande och tidsöverskridande. Hjalmar Gullberg skriver i en dikt om detta:
Rödaktigt lyktsken glänser på frusen trottoar.
Långt bortom tidens gränser ett ögonblick jag var.
Jag hörde bortom tunga grå fält och vattendrag
en herdeskara sjunga: Ett barn är fött idag!

Så min önskan till oss alla inför den fortsatta julen och det kommande 2017 är att julens berättelser om Jesu födelse, herdarna och stjärntydarna inte blir stämningsfulla sagoberättelse utan att vi upplåter våra hjärtan för det stora mysteriet att Gud vill dela ditt och mitt liv. Kristus vill, i tro, låta sig födas även i våra hjärtan.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar