söndag 29 mars 2015

Kärlekens intuition

Johannes berättar och jag tolkar orden i Palmsöndagens predikan 2015


Sex dagar före påsken kom Jesus till Betania, där Lasaros bodde, han som Jesus hade uppväckt från de döda. Man ordnade där en måltid för honom; Marta passade upp, och Lasaros var en av dem som låg till bords med honom. Maria tog då en hel flaska dyrbar äkta nardusbalsam och smorde Jesu fötter och torkade dem sedan med sitt hår, och huset fylldes av doften från denna balsam. Men Judas Iskariot, en av lärjungarna, den som skulle förråda honom, sade: "Varför sålde man inte oljan för trehundra denarer och gav till de fattiga?" Detta sade han inte för att han brydde sig om de fattiga utan för att han var en tjuv; han hade hand om kassan och tog av det som lades dit. Men Jesus sade: "Låt henne vara, hon har sparat sin balsam till min begravningsdag. De fattiga har ni alltid bland er, men mig har ni inte alltid."  En stor mängd judar fick reda på att Jesus var där, och de kom dit inte bara för hans skull utan också för att få se Lasaros, som han hade uppväckt från de döda. Översteprästerna bestämde sig då för att döda Lasaros också, eftersom så många judar för hans skull gick ifrån dem och trodde på Jesus. Nästa dag, när de många som hade kommit till högtiden fick höra att Jesus var på väg till Jerusalem, tog de palmkvistar och gick ut för att möta honom. Och de ropade: "Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn, han som är Israels konung." Jesus fick tag i en åsna och satte sig på den, som det står skrivet:"Frukta inte, dotter Sion. Se, din konung kommer, sittande på en ungåsna." Lärjungarna förstod först inte detta, men när Jesus hade förhärligats kom de ihåg att som det stod skrivet om honom, så hade man gjort med honom. 12:1-16 

Intuition – att ana utan att faktiskt veta. För en del är det kontroversiellt. Inte för mig, jag vet inte hur det är för dig?


När jag läser vad Maria gjorde så tror jag att Maria intuitivt visste vad som var på gång. Hon tillhörde tillsammans med sina syskon Marta och Lasaros Jesu innersta vänkrets. Hade följt hans vägar, trodde på honom som Messias. Lasaros egen erfarenhet att ha fått livet tillbaka var förstås något som knappt gick att klä i ord. Syskonen förstod att Jesus inte var vem som helst. Nu börjar det närma sig Påskhögtid och det kommer bli en påsk som blir mycket annorlunda. En Påsk som blir början på något helt nytt, men det vet de inte än. Nu var de samlade för att äta middag hemma hos Lasaros i Betania, ett par km öster om Jerusalem. Då chockerar Maria med en handling av kärlek och omsorg. Hon följer sin intuition och bryter konventioner då hon går fram till Jesus som ligger till bords. Kvinnorna åt inte med männen, så det var en extraordinär handling som Maria tar mod till sig och gör. Provocerande för alla, utom för Jesus.

Johannes berättar att Judas reagerar mycket starkt. Johannes målar med svarta penseldrag när han beskriver Judas väg till förräderiet. Han pekar ut Judas som en tjuv i kamratgänget och han får rollen att kritisera och döma Maria. Det kan inte ha varit lätt för lärjungarna att alltid hänga med på allt som skedde runtomkring Jesus och förstå allt som han sa och berättade och gjorde. Nu, börjar Jesus tala om sin egen begravning. Dessutom samlas folk utanför Lasaros hus för att få en glimt av mannen som fick livet tillbaka och få se Jesus som man inte riktigt förstod vem han var eftersom han kunde upphäva naturlagarna. 

Jesus svarar Judas med orden – ”De fattiga har ni alltid bland er, men mig har ni inte alltid.” 


I våra öron kan det låta egoistiskt men naturligtvis har Jesus koll på läget, han vet att hans tid börjar rinna ut. Han tar emot omsorgen och kärleken som Maria ger. Jesus har mött, på djupet sett och upprätta många kvinnor när han vandrat runt, Jesus ser människan inte könet. Det var radikalt, det är radikalt för det står där i berättelserna. Maktens män har inte lyckat radera ut kvinnorna ur berättelsen
om Jesus. Det är stort, historien har raderat ut kvinnorna emellanåt – men Jesus raderade inga kvinnor. Jesu radikalitet handlade om att se det mänskliga med gudomliga ögon och att påtala att vi har ett ansvar för vår egen mänsklighet. Så samtidigt som han tar emot Marias omsorg så påminner han realistiskt om de mänskliga villkoren som är likadana nu för oss som då för lärjungarna och vännerna kring Jesus. Han kunde vara ganska skarp emellanåt – nu är han det igen – De fattiga har ni alltid bland er. Alltid. Underförstått – gör något!

Det finns mycket som kyrkan gjort fel under århundraden MEN också mycket kyrkan gjort rätt och kyrkan har i alla tider på olika vis försök sörja för dom fattiga. Vägarna att utrota fattigdom är komplexa. En väg för oss som har det bra är att dela med oss av vårt överflöd. Under fastan gör vi det med fasteinsamlingen – Idag säljer vi goda och härliga bakverk och bröd. Så köp! Det finns inga enkla universalmedel för att utrota fattigdomen, hungern. Hade det funnits så skulle vi förhoppningsvis gjort det redan. Varken du eller jag kan lösa detta, men varje enskild person har ansvar för sina handlingar och sätt att tänka om livet. Att vandra i Jesu efterföljd är att ta ett delansvar. Hur det getaltar sig och hur stort det är? Ja, det måste var och en bestämma själv, det är en sak mellan mig och Gud, dig och Gud. Men vi uppmanas att dela med oss, engagera oss och försöka göra allt för att leva ett så rättvist och rättfärdigt liv som det bara går.

Ibland tänker jag att det är som en droppe i havet, vad gör det för skillnad? Att tänka så är en fara, för det passiviserar, som om det inte är någon idé. 


När vi resignerar för mörkret, för fattigdomen, för skillnaderna, då är det illa. Då har vi förlorat vår mänsklighet. Det lilla gör skillnad – det var ett av Jesu många budskap – han såg människor och han vill att vi ska se varandra – inte som främlingar och som hot – utan att vi alla bär Guds avbild och likhet inom oss. Så lär kristen tro – Guds ande andas i dig och mig, i varje enskild människa finns Gud med. Därför har varje människa ett ovärderligt värde. Hon mäts inte med pengar utan med värdighet. Allt det här var hotfullt för maktens män som så klart – som alltid - ville ha kontroll över sitt folk, inte bara politiskt utan också religiöst. Då ska vi komma ihåg att då gick tro och politik hand i hand på ett annat sätt än för oss.

Nu smidde de planer för att stoppa Jesus. Vilket inte var enkelt för Hosiannaropen dagen efter besöket hos Lasaros vittnade om att Jesus hade många som trodde på honom. Tror gör vi också, därför firar vi Palmsöndagen och går in i Stilla veckan och kommer om sex dagar fira Påsk, som Jesus gjorde. En Påsk som förändrade och berörde många människors liv och som fortfarande berör och förändrar människors liv när de lär känna Jesus. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar