fredag 1 januari 2016

Då 2015 & Nu 2016

Tänk, ännu ett år har gått. Vi lever på sätt och vis både i en linjär tid och i en cyklisk tid 


Linjär därför att år läggs till år, minnen till minnen, erfarenheter till erfarenheter. Cyklisk för att vi återigen får uppleva 31 december igår och 1 januari idag. För att citera en välbekant figur från TV:” The same procedure as last year.” Varje år bjuder på samma cykliska förlopp, fast 2016 är det skottår så lite annorlunda blir det mot 2015. I Nyårsdagens evangelium möter vi både cyklisk och linjär tid i liknelsen som Jesus berättar: 

"En man hade ett fikonträd i sin vingård, och han kom för att se om det fanns någon frukt på det men hittade ingen. Då sade han till sin trädgårdsmästare: 'I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här trädet utan att hitta någon.
Hugg bort det! Varför skall det ta upp mark till ingen nytta?'
Han svarade: 'Herre, låt det stå kvar ett år till, så skall jag gräva runt det och gödsla.
Kanske bär det frukt nästa år. Om inte, kan du hugga bort det.' "
Lukas 13:6-9

Kanske skördade vi inte de frukter vi önskade under 2015, då ger livet oss en ny chans. Kanske skördas frukten nästa år, eller nästa igen. Eller kanske är det så att vi faktiskt behöver hugga bort något för att skörden ska infinna sig. Det som är så bra med årets gång, den cykliska tiden, är att vi ständigt får nya chanser. Vi erbjuds lita på att livets trädgårdsmästare med stort T - Gud - hjälper och stödjer oss med våra nya chanser. Våra minnen och våra erfarenheter bär vi med oss år från år och vi blir äldre och äldre. Den ofrånkomliga linjära tiden. Minnen och erfarenheter som består av både stor glädje och smärtsam sorg.

Att möta och hantera livets erfarenheter kan vara nog så utmanade. Det finns inga enkla livsregler mer än att möta livet som det är. ”Sorgen och glädjen de vandrar tillsamman, medgång och motgång här tätt följes åt.” sjunger vi en av våra psalmer. Vi har inget facit, inte alla svar medan vi lever. För några år sedan fick jag tips om vad jag skulle kunna kalla för ett livsverktyg, som jag ibland glömmer att använda, vilket är dumt för det är rätt bra. I somras blev jag påmind om det igen och nu försöker jag använda det tillsammans med bön i såväl sorg som glädje.

SOAS 


Det första S står för Stanna upp. O för Observera. A för Acceptera och det sista S för Svara eller SläppNyårsafton och Nyårsdagen erbjuder tillfälle till reflektion, eftertanke och bön. Ta gärna hjälp av SOAS-verktyget för tillbakablickande, för att Stanna upp, ta fram minnen och erfarenheter. Observera, vad har faktiskt hänt, gör det gärna så objektivt som du kan. Acceptera, det kan vara allra svårast, för vem vill acceptera smärtsamma erfarenheter när de har infunnit sig. Acceptera betyder att, trots allt, orka och våga konstatera, så här blev det. Det här var jag med om, det är min subjektiva erfarenhet. Det sista S är att Svara på våra erfarenheter av såväl smärta som glädje. Det kan innebära förändringar, att vi tackar någon eller för något, att vi förlåter, att vi sörjer och gråter, att vi är nöjda och fyllda av glädje. Det sista S är också Släppa, somligt behöver vi låta gå, tankar, relationer som dränerar kraft, konflikter, ältande, ouppfyllda drömmar som hindrar mer än de stärker. Vad det än är, behöver vi Svara eller Släppa för att gå vidare på vår livsvandring. 

Tillbakablickande och framåtblickande vid nyår är lite som trädgårdsmästarens jobb, rensa, gräva runt och gödsla 


Inte bara för fikonträdet som inte bar frukt i år men kanske nästa. Utan lika mycket för vingårdens övriga träd som bar frukt i år och som kommer att göra det nästa år igen. I detta arbete får vi ha vår tillit till Psaltarens löfte som vi läser i våra kyrkor på Nyårsdagen, passande nog: En vallfartssång.

  
    Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp? 
    Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord. 
    Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg. 
    Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel. 
    Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. 
    Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten. 
    Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. 
    Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.
Psaltaren 121





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar