söndag 23 december 2018

En flicka är född


Någon gång för sisådär 2020 år sedan föddes en flicka i Israel, var vet vi inte. 

Den flickan kom som tonåring att bidra till att förändra världen. Det kunde ingen ana när hon föddes. Hon fick namnet Maria. Eftersom vi inte vet så mycket om Maria mer än det hon framskymtar i evangelierna har kyrkan alltid gjort sig bilder av henne och hennes person. Kring det lilla vi vet väver vi berättelser med olika inriktningar och betoningar. Berättelser om Marias lydnad, om henne som förebild, om hennes kyskhet, om hennes ungdom, om hennes bakgrund, osv.
   Så blir den här predikan ännu en berättelse om den unga kvinnan som tidigt blir mamma till ett barn som växer upp och blir odödlig genom att gå bortom tid och rum. När Maria är kanske runt 14-15 år trolovas hon med timmermannen Josef, som var äldre än Maria, hur mycket äldre vet vi inte heller, det finns många tankar om det. Enligt samtida judisk tradition, inte så många år äldre. Att så ung giftas bort var då helt normalt. Nu för oss i Sverige, är det inte ens lagligt förrän man är 18 år. I andra delar av vår värld föds flickor för att i mycket unga år giftas bort. Synsätt och traditioner förändras ibland mycket långsamt.
   En flicka är född heter Svenska kyrkans advents- och julkampanj. Flickor föds runt omkring vår värld in i synsätt och traditioner som berövar dem deras barndom och deras framtid som självständiga personer utan fria val. Där tidiga äktenskap och barnafödande är förödande för dem. Stöd gärna den kampanjen genom en julgåva. Åter till Maria, idag firar vi Maria som den unika flicka och 
kvinna som hon blir. 

Maria utses av Gud att bli Gudaföderska. 

Evangelisten Lukas berättar: ”Då sade ängeln till henne: "Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus… Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son.”
   Maria möter ängelns ord med undran, ”Hur skall detta ske?”Hon får ett betryggande svar att hon inte behöver vara rädd för den Högstes kraft skall vila över henne och barnet. Även om Maria fick betryggande svar så är det klart att hon blev rädd. Kanske framför allt när hon senare i livet ser sin vuxne son och förstår vidden av vem han är, helig och Guds son
   Maria är unik som Gudaföderska men som mamma är hon som vilken mamma som helst. Det finns olika traditioner inom olika kyrkofamiljer och i vår kyrka är det självklart att Jesus fick syskon, några av dem är namngivna. Maria fostrade sina barn, ansvarade för hushållet. Hon mötte troligen en hel del tisslande och tasslande som nybliven mamma till Jesus. Tänk, hade det ändå inte gått lite för kort tid mellan äktenskapet ingående med Josef och barnets födelse! För det mesta skvallras det inte så ofta om sådana saker i vår tid, fast det sker fortfarande. Då kan det vara bra att påminna sig om att vi har en Gud som till grund för sitt handlande värderar människor utifrån vilka de är och inte utifrån status. Det blir tydligt när Gud valde Maria till Gudaföderska

Hela sitt liv fick Maria leva i spänningen mellan det jordiska och det himmelska. 

Framför allt när Jesus träder fram i offentligheten och fram till hans död och uppståndelse. När ängelns överrumplande besked lagt sig berättas det att Maria är glad och förväntansfull.Vi vet att Maria fick stöd och uppmuntran av sin släkting Elisabeth. Josef stod vid hennes sida, Maria och Josef visste, det var det viktigaste.
   Marias lydnad lyfts ofta fram men jag tänker att det är hennes öppenhet som är det stora föredömet för oss. Paulus skriver om glädje och fördragsamhet i sitt brev till församlingen i Filippi. Att vara fördragsam är att vara tålmodig, det är även att vara vidsynt. Att inte leva livet med en alltför fast ram runt omkring sitt hjärta, den ram som vi gärna vill sätta kring våra liv för att skydda oss. Livet är samtidigt skört och vackert och för att skydda oss tror vi att vi tidigt måste sätta en ram omkring livet. 
   Men själva livet är starkare och ramen spricker i sina fogar för livets väv av färger behöver utrymme när vår livshistoria målas. Inte minst när Gud själv vill vara med och forma penseldragen. Det hände med Maria på ett alldeles unikt sätt, som inte går att förklara. Hos en ung människa har ramen ännu inte hunnit fogas så hårt. Kanske var det därför Maria vågade känna tillit till det ovanliga som hände henne. Hon tog till sig ängelns ord om att inte vara rädd - trots ovisshet och undran i hennes hjärta, liksom säkert rädslan. Maria accepterade livets sårbarhet och glädje. Lät dem finnas sida vid sida i livet.


Fjärde advent, på tröskeln till jul får Guds bud till oss vara att inte låta ramarna kring våra liv kittas fast så hårt att det inte finns utrymme för det oväntade, det oförklarliga. 

Att Gud söker oss för att låta Jesus födas i våra hjärtan. Jesus säger ofta, precis som ängeln, var inte rädd! Och det är som Paulus skriver: Gud vill vara nära oss och ge en frid som skyddar och bevarar våra hjärtan och tankar i Jesus Kristus.



Fjärde Advent - Herrens moder - Predikan i Oscarsmässan, Oscarskyrkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar